Het dorp Makkum

 

Het IJsselmeerdorp van Friesland!

 
Eigenlijk zou Makkum met zijn ongeveer 3500 inwoners, best een stad kunnen zijn. Het centrum, met zijn statige koopmanshuizen, doet niet of nauwelijks onder voor de officiële elf Friese steden.

 

Het Waaggebouw, uit de zeventiende eeuw, is een pronkstuk in de dorpskern. Wat ooit begon als een boerendorp op een terp, ontwikkelde zich dankzij de strategische ligging al snel tot een havenplaats met vissers en scheepswerven. Er was nog meer bedrijvigheid te vinden aan de Zuiderzeekust bij Makkum.

 

Steenfabrieken, panwerken, molens voor verwerking van hout, olie en papier en wel honderd kalkovens.

 

Wat altijd bleef was de aardewerkindustrie. De familie Tichelaar begon al in 1594 met dit werk. Het bedrijf, tegenwoordig met het predikaat 'koninklijk' in zijn naam, is niet weg te denken uit Makkum.

Nog veel meer stadse bedrijvigheid dankt dit IJsselmeerdorp aan de toeristen. Overdag verblijven ze vooral op het water, het strand en het recreatieterrein, maar ze zoeken natuurlijk ook geregeld verpozing in het gezellige dorpscentrum.

Makkum is wereldwijd mede bekend door de jachtbouw en dan met name jachten voor de private sector. Het bedrijf Koninklijke Feadship bouwt prive jachten voor de rijksten der aarde! Af en toe ligt er een van de mega jachten buiten wat een ware trekpleister is voor het hele dorp!
 

Hendrik Jongsma

Pinksterweekend wederom gelogeerd in Hotel de Waag,dit i.v.m. de Fiets elfstedentocht. Het was weer top geregeld, lekker geslapen, vriendelijk personeel en het belangrijkst, lekker gegeten met attente en gastvrije bediening! Volgend jaar weer!

Contact

Markt 13
8754 CM Makkum
0515-231447
info@hoteldewaagmakkum.nl